Изненадващите недостатъци на това да бъдеш невероятно красив


В България имаме една странна поговорка, която гласи: "Много хубаво не е на хубаво". И много хора лесно я отнасят до външния вид. Дали това е здрав разум или просто липса на самочувствие, не е много ясно. Но в практиката си на имидж консултант съм виждала много хора, които се колебаят между силните крайности - от това да държат пълен контрол върху външния си вид и красотата си, като смятат, че без нея нищо хубаво не може да им се случи в живота, до това да я пренебрегват и омаловажават с лека ръка, само защото не искат тя да бъде по-важна за другите от техния ум и способности. Е, както обикновено, истината е по-скоро някъде по средата и когато разглеждаме красотата през призмата на човешките отношения, се оказва че тя има както своите силни страни, така и своите недостатъци. Бързам обаче да подчертая, че те не са свързани с красотата като природно явление или като божествено творение, а по-скоро с отношението на хора към нея. И така,

можеш ли да бъдеш прекалено красив?

Едва ли това е проблем, върху който повечето от нас биха се замислили, макар че бихме си помечтали да е така.

Този въпрос си задава Дейвид Робсън от BBC, в разговора си със социалните психолози Лиса Слатъри Уолкър и Тоня Фревърт от University of North Carolina at Charlotte.

Все пак, благословията и проклятието на красотата отдавна са обект на интерес на психологическата наука. Дали благословените със симетрични черти и поразителни фигури живеят в облак от одобрение или пък понякога е по-полезно да бъдеш обикновен.

След като се заравят в проучвания, правени в продължение на десетилетия, Уолкър и Фревърт, разглеждат всички данни събрани досега и правят изводи, които може да не са точно такива, каквито очаквате.

На най-повърхностно ниво може да се смята, че красотата носи нещо като ореол около себе си. Виждаме, че някой притежава едно хубаво качество и, на принципа на асоциацията, подсъзнанието ни предполага, че този човек е благословен във всяко друго отношение. „Това е една от множеството характеристики, които можем да различим на съвсем ранен етап при взаимодействието си с другите“, казва Уолкър.

За психолозите това е евристичен принцип, който води до заключението, че „Това, което е красиво е добро“. Но феновете на комедийния сериал „Рокфелер Плаза 30“ може да го разпознаят по-скоро като

„сапунения мехур“.