ЗАЩО ЧЕРВЕНИЯТ ЦВЯТ НИ АКТИВИРА (НО ПОНИЖАВА НАШЕТО IQ)

превод от публикацията на Co.Design

Когато човек гледа червеното, кръвното му се покачва. И мига повече. В сравнение с другите цветове, червеното предизвиква по-осезаема физиологична реакция и активност на нервната система. В онази част от мозъка на маймуните, която обработва нюансите, по-голям брой неврони реагират на червеното, отколкото на всеки друг цвят.

Силата на този цвят е още по-интригуваща и заради това, че се променя в различните ситуации. Знаците за „Стоп“, алармите за пожар, дръзките червени червила, поправящите червени химикалки, изчервяващите се бузи и зачервените от гняв очи – всички те ни карат да заставаме нащрек, но го правят по много различен начин. Понякога червеното ни кара да ускоряваме действията си (мъжете обикновено го намират за атрактивно, когато го носят жени, може би защото те имат склонност да го правят в пика на своята плодовитост), а понякога ни кара да забавим топката (като например червените вратовръзки, които намаляват шансовете на кандидатите за работа). Ефектът от него е озадачаващо силен: спортните отбори, които носят червени екипи побеждават повече, а хората, които виждат червен цвят стискат по-силно юмрука си.

„Изглежда, че червеното е силно свързано с човешката мотивация“, казва Маркъс Майер. Този цвят наистина моделира нашите действия на подсъзнателно ниво.

И все пак, ефектът от него върху всеки един индивид е много различен. „Това, което наистина си струва да се отбележи, е фактът, че един и същ цвят може да се проявява по противоположни начини в зависимост от обстоятелствата, при които се показва“, обяснява пред Co.Design психологът Маркъс Майер от Университета Ludwig Maximilian в Мюнхен, който от години изучава червеното. Някои от ефектите, които то предизвиква изглеждат естествени - децата на една година се държат различно към червения цвят в сравнение с останалите цветове. Други ефекти от него са очевидно заучени. Но без значение по какви начини са придобити, асоциациите ни с червения цвят могат да моделират нашите действия на подсъзнателно ниво, твърди Майер.

Но тъй като силата на този цвят е доста променлива, е по-добре дизайнерите да внимават с включването на червеното в своите произведения. В областта на търговията някои данни показват, че червеният екстериор може да привлича клиентите, но пък червения интериор може да ги отблъсква. Когато става дума за събрания и дискусии, червеното може да увеличи наддаванията при търговете, но да намали офертите по време на преговори. А когато говорим за училището, червеното може да помогне на учениците да обръщат повече внимание на детайлите, но може да намали резултатите им по отношение на тяхната креативност или на тестовете им за интелигентност.

„Червеното може да означава опасност, но лесно може да се възприема и като страст“, казва Лорън Лабрек от чикагския университет Loyola, която изучава ролята на цветовете в маркетинга. В своите неотдавнашни изследвания Лабрек установява, че промяната на цвета на дадено лого или на дизайна на опаковката може да повлияе върху индивидуалността на бранда. Една тъмночервена кутийка презервативи например, се възприема от участниците в изследването като по-изразителна, в сравнение със светло лилавата кутийка на същия продукт и това на свой ред ги кара да предпочетат червената опаковка.

Не си мислете, че вие не се поддавате на влиянието на червения цвят. „Често поради различните сетивни ефекти на червеното, хората си мислят, че те държат нещата под контрол и казват – о, това на мен не ми влияе“, споделя Лабрек. „Но когато опитите се повторят отново и отново, се вижда, че това не е така.“

За да помогнем на дизайнерите, маркетолозите, професионалните творци и спортните отбори да си изяснят несигурните ефекти, които предизвиква червеното, подбрахме седем от най-впе