top of page

ЗАЩО ЧЕРВЕНИЯТ ЦВЯТ НИ АКТИВИРА (НО ПОНИЖАВА НАШЕТО IQ)

превод от публикацията на Co.Design

Когато човек гледа червеното, кръвното му се покачва. И мига повече. В сравнение с другите цветове, червеното предизвиква по-осезаема физиологична реакция и активност на нервната система. В онази част от мозъка на маймуните, която обработва нюансите, по-голям брой неврони реагират на червеното, отколкото на всеки друг цвят.

Силата на този цвят е още по-интригуваща и заради това, че се променя в различните ситуации. Знаците за „Стоп“, алармите за пожар, дръзките червени червила, поправящите червени химикалки, изчервяващите се бузи и зачервените от гняв очи – всички те ни карат да заставаме нащрек, но го правят по много различен начин. Понякога червеното ни кара да ускоряваме действията си (мъжете обикновено го намират за атрактивно, когато го носят жени, може би защото те имат склонност да го правят в пика на своята плодовитост), а понякога ни кара да забавим топката (като например червените вратовръзки, които намаляват шансовете на кандидатите за работа). Ефектът от него е озадачаващо силен: спортните отбори, които носят червени екипи побеждават повече, а хората, които виждат червен цвят стискат по-силно юмрука си.

„Изглежда, че червеното е силно свързано с човешката мотивация“, казва Маркъс Майер. Този цвят наистина моделира нашите действия на подсъзнателно ниво.

И все пак, ефектът от него върху всеки един индивид е много различен. „Това, което наистина си струва да се отбележи, е фактът, че един и същ цвят може да се проявява по противоположни начини в зависимост от обстоятелствата, при които се показва“, обяснява пред Co.Design психологът Маркъс Майер от Университета Ludwig Maximilian в Мюнхен, който от години изучава червеното. Някои от ефектите, които то предизвиква изглеждат естествени - децата на една година се държат различно към червения цвят в сравнение с останалите цветове. Други ефекти от него са очевидно заучени. Но без значение по какви начини са придобити, асоциациите ни с червения цвят могат да моделират нашите действия на подсъзнателно ниво, твърди Майер.

Но тъй като силата на този цвят е доста променлива, е по-добре дизайнерите да внимават с включването на червеното в своите произведения. В областта на търговията някои данни показват, че червеният екстериор може да привлича клиентите, но пък червения интериор може да ги отблъсква. Когато става дума за събрания и дискусии, червеното може да увеличи наддаванията при търговете, но да намали офертите по време на преговори. А когато говорим за училището, червеното може да помогне на учениците да обръщат повече внимание на детайлите, но може да намали резултатите им по отношение на тяхната креативност или на тестовете им за интелигентност.

„Червеното може да означава опасност, но лесно може да се възприема и като страст“, казва Лорън Лабрек от чикагския университет Loyola, която изучава ролята на цветовете в маркетинга. В своите неотдавнашни изследвания Лабрек установява, че промяната на цвета на дадено лого или на дизайна на опаковката може да повлияе върху индивидуалността на бранда. Една тъмночервена кутийка презервативи например, се възприема от участниците в изследването като по-изразителна, в сравнение със светло лилавата кутийка на същия продукт и това на свой ред ги кара да предпочетат червената опаковка.

Не си мислете, че вие не се поддавате на влиянието на червения цвят. „Често поради различните сетивни ефекти на червеното, хората си мислят, че те държат нещата под контрол и казват – о, това на мен не ми влияе“, споделя Лабрек. „Но когато опитите се повторят отново и отново, се вижда, че това не е така.“

За да помогнем на дизайнерите, маркетолозите, професионалните творци и спортните отбори да си изяснят несигурните ефекти, които предизвиква червеното, подбрахме седем от най-впечатляващите, сложни и странни изследвания върху този цвят от последното десетилетие.

Спортно предимство - Nature (2005)

Еволюционните антрополози Ръсъл Хил и Робърт Бартън от британския University of Durham, анализират резултатите от четири Олимпийски спортни събития през 2004г., в които на определен брой състезатели на случаен принцип било зададено да носят сини или червени екипи. Червените имали значително повече победи във всичките четири спорта - в 16 от 21 състезателни кръга и в 19 от 29 категории. Хил и Бартън подозират, че асоциацията на червените екипи с агресията и гнева може да накланя везните, „докато останалите фактори са сравнително еднакви“. Единственият въпрос, който остава неизяснен за феновете на Red Sox, е защо на този ефект му отнема почти цял век, за да успеят те да пробият.

Недостатъци при изпит - Journal of Experimental Psychology: General (2007)

След четири поредни експеримента, няколко изследователи, сред които и Майер, откриват че и едва доловимото добавяне на цвят има осезаем ефект върху представянето на изпитите. В един от опитите тестът за интелигентност на участниците има заглавна червена, зелена или бяла страница. Самите участници видели цветовете съвсем за кратко, но тези, които попаднали в червената група се представили значително по-лошо от останалите. Изследователите смятат, че в условията на изпит червеното може да активира негативни емоции (мисъл за тревога или грешки) и това може да доведе до негативно повлияване на резултатите.

С изключение на изпитите, фокусирани върху детайли –- Science (2009)

В светлината на горното проучване, проведено през 2007г., изследователите Рави Мехта и Руи Зу си задават въпроса дали червеният цвят повлиява негативно всички когнитивни задачи или само някои от тях. Поредица от експерименти все пак установява, че понякога при изпити червеното има позитивен ефект. При тестване на коректорски способности за сравняване на имена и адреси например участниците, които работят на компютър с червен фон се справят по-добре от тези, които работят на син фон. Мехта и Зу подозират, че при задачите, фокусирани върху детайлите асоциацията на червеното с грешките всъщност засилва вниманието.

Отрицателни думи –- Emotion (2009)

Червеното може да е от полза за спортистите или коректорите, но ние можем да го виждаме и в негативна светлина. В съзнанието ни изплуват изразите „да си на червено“, „червен код“, „изцапани с червено ръце“ (бълг. "окървавени ръце“) и „червена лента“ (на англ. метафорично название на досадната бюрокрация). В тази връзка група учени (сред които и Майер) установяват, че в тези случаи не само думата червено предизвиква негативни асоциации, а и самият цвят. В поредица от тестове на участниците им отнема повече време да категоризират думите свързани с успех, когато те се появяват в червено (в сравнение с тези в зелено), но им отнема по-малко време да ги категоризират, когато са свързани с провала. Учените заключават, че нюансът „може да предава информация бързо и неуловимо, като прескача бариерите на езика и на възрастта.“

По-силно стискане – Emotion (2009)

Ако червеното е индикация за заплаха или тревога, може да се очаква, че то ще предизвиква у нас и физически отклик. Точно тази идея тества преди няколко години психологът ветеран в изследването на червения цвят Андрю Дж. Елиът от Университета в Рочестър. Той и един негов колега провеждат експеримент с ръкостискане, при който, докато се ръкуват с участниците, им показват думата стискай – като за някои от тях тя е изписана в червено, а за други в синьо или сиво. Хората в червената група не само че стискали по-силно, но го правели и много по-бързо. „Подозираме, че влиянието на цвета върху биологичното и физиологично функциониране е в действителност доста разпространено“, заявяват те.

Универсалният цвят на привличането – Journal of Experimental Social Psychology (2013)

Мъжете намират жените, носещи червено за по-привлекателни, твърдят няколко изследвания. До миналата година обаче се смята, че това се отнася само за Западната култура. Елиът и колегите му се захващат да покажат универсалността на това твърдение и изследват доколко влияе червеното на привличането в африканската държава Буркина Фасо. Независимо от това, че там червеното като цяло се възприема негативно, тъй като означава лош късмет, заболяване и смърт – мъжете намират снимките на жени за по-привлекателни, когато са в червена рамка (отколкото в синя). Изследователите приемат това за първото доказателство, че червеното може да носи и „значението на страст през различните култури“.

Не и пред потенциалните работодатели – Motivation and Emotion (2013)

Бъдете внимателни, като се обличате за следващото си интервю за работа. Неотдавна Майер, Елиът и останалите изследователи провеждат експеримент, при който искат от участниците да оценят кандидатите за работа по тяхната външност. Тези, които носели червени вратовръзки били преценени като хора, печелещи по-малко пари и притежаващи по-малък лидерски потенциал (в сравнение с тези, носещи сини вратовръзки). Като по-малка била преценена и вероятността те да бъдат наети на работа (в сравнение с хората със зелени вратовръзки). Изследователите смятат, че тези открития са разширена форма на негативното влияние, което има червеното при провеждането на тестове за интелигентност. Според тях, когато интелигентността и способността са заложени на карта, „червеното се натоварва със знака на провала и води до занижено възприемане на компетентността“.

Оригиналът на статията можете да видите тук


  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Classic
Follow Us
Search By Tags
No tags yet.
bottom of page